SZÖUL, KOREA 1988

A versenyeken 159 nemzet 8391 sportolója vett részt. Három ország (Etiópia, Kuba és Nicaragua) bojkottálta az olimpiát a Dél-Korea és Észak-Korea közti konfliktus miatt.

A játékok kabalafigurája Hodori, egy stilizált szibériai tigris volt.

A játékokon Magyarországot 188 sportoló képviselte. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Vaskuti István olimpiai bajnok kenus vitte.

A magyar csapat nyolc sportágban összesen 23 – 11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronz- – érmet szerzett.

 

A magyar csapat nyolc sportágban összesen 23 – 11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronz- – érmet szerzett. Az aranyérmek száma az 1968-as mexikói olimpia óta először haladta meg a tízet, de a megszerzett érmek száma és a pontszerző helyezések száma is csökkent az 1980-as moszkvai olimpiához viszonyítva.

 

–       “Egérke” – ahogy Egerszegi Krisztinát az uszodában elnevezték – a szöuli olimpia esztendejében ugyanannyi kilométert úszott naponta, mint ahány éves volt: tizennégyet. Már-már felfoghatatlan, hogy az akkor 165 centi magas és csupán negyvenöt kilós kislány miként tudta végigcsinálni e hallatlan intenzitású edzéseket. Az ötkarikás versenyeken kiderült: “Egér” ennél nagyobb szenzációkra is képes. A 100 háton még “bemelegített”; ez nála annyit jelentett, hogy szerényen lefoglalta magának az ezüstérmet.

Aztán kétszázon…

httpv://youtu.be/_dTdyWUbQVw

 

Magyar döntős női úszószámban 1972 óta nem volt az olimpián, magyar úszóbajnokot pedig legutóbb 1952-ben avattak az ötkarikás játékokon.

 

–       A legeredményesebb magyarországi versenyző Darnyi Tamás úszó volt.

Szeptember 21., magyaridő szerint 4 óra 52 perc: a szöuli olimpián rajtkőre szólítják a 400 méteres férfi vegyesúszás mezőnyét. A dátum biztató, a huszonegyes nyerő szám… De kinek? A magyar tábor joggal reméli, hogy Darnyinak.

httpv://youtu.be/QukcmnAW-3c

 

–       Szabó “Joe”-nál senkit sem sajnáltak jobban 1988-ban a magyar bajnokságon. A mellúszás klasszisa, aki a világ- és az Európa-bajnoki címnek egyaránt védője volt 200 méteren, csupán negyedikként érkezett a falhoz ezen a távon, és sokan – minden rosszindulat nélkül – azt jövendölték: kár kimennie az olimpiára.
A visszaesést egy decemberi operáció idézte elő: azóta Szabó hiába igyekezett, nem tudta utolérni korábbi önmagát. Talán csak egy ember bízott benne: Széchy Tamás. Szabó azonban az utolsó hosszon csodát művelt. “joe” szédületes hajrát nyitott… httpv://youtu.be/QLLvbwSHWQU

“Nem hittem volna, hogy a dobogó bármelyik fokára is felállhatok. Sőt már attól féltem: az operáció tönkreteszi a pályafutásomat: nem ment az úszás, minden értelmetlennek látszott.”

–       Lovas nemzet vagyunk? Félő, hogy ezúttal ezt nem fogjuk bizonyítani… Ilyesmi látszott Martinek, Mizsér és Fábián arcán a szöuli olimpia öttusaversenyének első száma, a lovaglás előtt. Mindhárom versenyzőt jogos aggodalom töltötte el a lósorsolás, hiszen Mizsér és Fábián négylábúja még jóindulattal sem volt nevezhető táltos paripának, míg Martinek lova – amellyel egyébként nem lett volna baj – az előző futamban megsérült, és szemmel láthatóan sántított.

Mi lesz itt gyerekek? A szorongva várt nyitó szám után 576 pont előny az első számú vetélytárssal szemben: csapatban máris kilehet hirdetni az olimpiai bajnokot. A verseny azért folytatódott – remekül. A szorongva várt nyitó szám után 576 pont előny az első számú vetélytárssal szemben: csapatban máris kilehet hirdetni az olimpiai bajnokot? A verseny azért folytatódott – remekül. A vívást Fábián László nyerte az úszásban is… Az első helyen továbbra is Martinek János és a magyar csapat áll… Nem győztük ismételni: van-e még ok az aggodalomra? Az nem kifejezés, mennyi volt… A lövészet ugyanis borzasztóan sikerült. A futás viszont olyan akár egy diadalmenet… Az nem kifejezés, mennyi volt… A lövészet ugyanis borzasztóan sikerült a futás viszont olyan, akár egy diadalmenet.

httpv://youtu.be/3XdboYeHQ3M

 

Öttusa, egyéni: Martinek János (Magyarország) 5404 pont
Öttusa, csapat: Magyarország 15886 pont, Olimpiai Bajnok csapat

–       Már Szöul előtt erősnek látszott a magyar olimpiai csapat, hiszen a küldöttség tagja közül sok mindenkit tartottak favoritnak. Sike Andrást – nem.

Hiába , az akkor 23 éves, 57kilós versenyző korábban nem kápráztatta el a világot, ráadásul rettenesen nehéz ágra került az ötkarikás vetélkedőn. Sike már másfél perc után 9:0-ra vezetett! Nem csoda, ha vetélytársa a második menet elején azt jelezte: fáj a lába, nem folytatja tovább a mérkőzést… Az “esélytelen” klasszis olimpiai bajnok lett, s otthon az édesanyja meghatottan és meghatóan nyilatkozta: ” Andris valamennyi győzelmét megsirattam, a döntőre nem maradt könnyem.” A lényeg, hogy Sike Andrásnak maradt ereje. Birkózni is, nyerni is.

httpv://youtu.be/4nXv-gq3X54

–       A magyarokon, a jelek szerint, nem fog a sérülés. Ahogy a mellúszó olimpiai bajnok Szabó Józsefet decemberben, úgy Borkai Zsoltot januárban műtütték, ennek ellenére Szöulban a maximális 10-es pontszámot kapta a csapatversenyen bemutatott lólengés-gyakorlatára

httpv://youtu.be/tK3aFYzRVgI

A magyar olimpiai aranyérmek története (1896-1992), Lukács László – Szepesi György

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *