Szőregi Rózsa

SZR2A szőregi rózsatő termesztése több mint száz éves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik.
A rózsatő rendkívül munka- és szakértelem-igényes termesztése jellemzően több generációs családi gazdaságokban folyik.

A termesztési hagyományokat, a kézi szemzés technikáját, a szaktudást és a szakértelmet generációról generációra átörökítik.

 

 

A Szőregen nevelt rózsák a természeti adottságoknak – A rózsatermesztés környezeti feltételei közül a legfontosabb a fény. A szőregi rózsatő minőségét a napsütéses órák száma mellett nagyban meghatározza a naphossz, a fényerősség, valamint a fényenergia is. Szőreg környéke Magyarország legmelegebb nyarú és legjobb fényellátottságú vidéke – és a hozzáadott emberi értéknek köszönhetően olyan szépek voltak, hogy azokat már a múlt század elején külföldön is előszeretettel vásárolták.

SZR71999 óta tartanak Szőregen rózsaünnepet (és most ez év 2013 június 21-23-án is), és az ötödik évforduló megnyitóján hangzott el az az óhaj, miszerint a szőregi rózsát hungarikummá szeretnék nyilvánítattni. Az álom megvalósult és eredet-megjelölési oltalmat kapott Európa leghíresebb rózsája 2004-ben. Ez köznyelvi  használatban azt jelenti, hogy a szegedi fűszerpaprika-őrleményhez, téli szalámihoz és a szegedi papucshoz hasonlatosan a Szőreg környékén termesztett rózsatövek is hungarikummá váltak. De a védelmet nem egy rózsafajta kapta meg, hanem az a termelési folyamat (szemzés, locsolás módja stb.), amely során a kezdetektől a vázákba kerül egy-egy rózsaszál.

SZR4A többéves eljárást követően a szőregi rózsatő 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába.

 

 

 

 

SZR6

 

A szőregi rózsatő oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett nemes rózsatövet Szeged-Szőreg, Szeged-Mihálytelek, Szeged-Gyálarét, Deszk, Újszentiván, Kübekháza, Tiszasziget és Algyő települések közigazgatási határain belül állítják elő (négymillió-ötmillió tövet).

Szőregen ma Rózsamúzeum működik, ahol a rózsatermeléssel kapcsolatos tárgyi emlékek és kellékek is megtalálhatók.

Gyertek Velünk:

2013-ban is lesz Rózsaünnep: Június 21-22-23, további információk itt: http://www.rozsaunnep.eu/

Forrás: http://szoregirozsa.hu/a-szoregi-rozsa/, Mátyás Szabolcs – Illik tudnom, mert magyar vagyok

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *