Szent István Bazilika

A városnak azt a részét, ahol a Szent István bazilika áll, csak a XVIII.században kezdték beépíteni. A városrészt szabályos utcarendszerrel tervezték, s a templom részére már az első tervekben nagy teret alakítottak ki.

SzIB 1

Hild József (1789 – 1867) a pesti klasszicizmus egyik legnagyobb építésze 1845-ben készítette az első terveket a templomhoz, Pest város megbízásából. Centrális alaprajzú, kupolás, tornyos templomot képzelt el, melynek félköríves szentélye mögött alakította ki a sekrestyét és kápolnát. Az építkezés, némileg módosított tervek alapján 1851-ben kezdődött el. 1861-ben a sekrestye terét felszentelték, és ideiglenes templomként használták, egészen a nagy templom befejezéséig.

SzIB 6

Hild József halála után Ybl Miklós (1814 – 1891), a budapesti historizmus legnagyobb építésze folytatta az építkezést. Nem sokkal Hild halála után, 1868. Január 22-én beomlott az építés alatt álló nagykupola, amely ekkor a dob párkányig készült el. A beomlás több okra vezethető vissza. A kupolát tartó pillérekhez ajándékba kapott, s igen vegyes minőségű és szilárdságú kőanyagot használtak, továbbá a kupoladob az az tartó boltívek belső peremére épült, ami miatt a pillérek és az összekötő hevederek, valamint a csegelyek terhelése féloldalas lett, s a szerkezet egyensúlyának hiánya okozta a beomlást. Ennek oka a környező épületek magasságának gyors növekedése volt.

SzIB 12

A beomlás után az építkezés hosszú éveken át szünetelt (Az építkezés több mint egy évig szünetelt, majd a törmelék kihordása, a rosszul megépített részek bontása egészen 1871-ig tartott.), Ybl Miklós 1874-ben készíthetett új terveket, és 1875-ben kezdtek hozzá az újjáépítéshez. Ybl fokozatosan átdolgozta Hild klasszicista terveit, s monumentális neorenszánsz architektúrát hozott létre. A kupola formáját hosszú ideig érlelte, a végső megoldás csak 1885 körül jött létre. A kupola építésének befejezésére 1889-ben került sor. Ybl Miklós teljes művet hagyott hátra, halálakor, 1891-ben álltak a templom külső homlokzatai, a tornyok, a kupola, és a belső tér szerkezetei is.

SzIB 4

A templom díszitő munkáinak tervezője és irányítója Kauser József (1848 – 1919) volt. Az ő idejében született meg a templom belsőépítészeti dísze, s Lollok Lénárd prépostplébános elgondolása nyomán az ikonográfiai program. 1898-ban kapott engedélyt a város arra, hogy a kezdetben védőszentnek szánt ausztriai Szent Lipót helyett Szent Istvánnak, a Magyar államalapítónak szentelhesse a templomot.

SzIB 10

A templom mozaikjai, amelyeket a kupolában, a csegelyeken, a hevedereken és a szentélyben látunk, a katolikus egyházi ikonográfiából merített jeleneteket ábrázolnak, míg a szobrok a szentélyben, a kupolapilléreknél a Magyar egyház szentjeinek Szent Istvánnak, Szent Lászlónak, Árpádházi Szent Erzsébetnek állítanak emléket. Mint gyöngyöt a kagyló, úgy fogadja be ebben a templomban a nyugati kereszténység világa a Magyar egyházat, szent királyaival, történelmével, égieknek ajánlott országával együtt.

SzIB 11

 • A templom felszentelését követő ünnepi szentmisét 1905. November 19-én Várossy Gyula kalocsai érsek, az első plébániai szentmisét 1905. November 20-án Lollok Lénárd prépstplébános mutatta be.
 • 1906. december 8. A zárókő elhelyezése I. Ferenc József uralkodó jelenlétében.
  • 1931. A templom a “basilica minor” címet kap XI. Pius pápától.
  • 1938. A XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus eseményeinek központja.
  • 1944-45. A II. Világháború alatt megsérül a tetőszerkezet, a tornyok, a külső falak. Szükségessé válik a teljes tetőszerkezet cseréje.
  • 1947. Tetőjavítás közben kigyullad a nagykupola fa héjszerkezete.
  • 1971. A bazilika a Szent Jobb végleges őrzési helye lesz.
  • 1982. A vihar az utcára sodorja a nagykupola lemezfedését, ezzel a templom ismét életveszélyessé válik.
  • 1983. A tervszerű felújítás kezdete.
  • 1991. II. János Pál pápa látogatása a templomban Szent István király ünnepén.
  • 1993. A pápa a Főegyházmegye társszékesegyháza rangjára emeli a bazilikát.
  • 2001. Augusztus 16. A kormányzat a templomot a millenniumi év lezárásához kapcsolódva az egyház tulajdonába adja.
  • 2003. Augusztus 14. Az építési és restaurálási munkák befejezése.

SzIB 9

A Bazilika kupolájában körkilátó létesült, melynek turisztikai hasznosítása miatt szükséges volt felvonók beépítése. Ezek frekvencia szabályozással, gépház nélkül, 60% villamos energia megtakarítással üzemelnek. Elhelyezésük: 2 db főhomlokzat mögötti kémény felhasználása liftakna céljára, 2 db felvonó a kupoladobban az evangélista szobrok mögött. Az üzembe helyezéssel lehetővé vált, hogy a kilátó gyalogosan 364 lépcsőfok megmászása helyett két liften utazva, némi sétával megközelíthető.

SzIB 5

Be Sociable, Share!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *