Puli

PuliEredete: A puli világszerte a legismertebb magyar terelőkutyafajta.

Ázsiából hoztuk magunkkal, akár ősei a pásztor emberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért.

 

Természete: Karaktere élénk, játékos, nagyon hűséges amely habozás nélkül megvédi családját és otthonát. Könnyű vele bánni és kitűnő családtag. Nagy mozgásigénnyel bír.

 

 

 

 

Kép tulajdonosa: Tim Flach

Szín: A pulik többsége fekete, de vannak fehér (gyöngyfehér), illetve szürke. Ez a kutya soha nem lehet többszínű, sem csokoládébarna. Igen ritka a maszkos fakó puli, amelynél a pofa fekete színű, a test többi részét pedig más, világosabb színű szőr borítja. A mellén minden színezetnél megengedett némi fehér, feltéve, hogy az nem nagyobb 3 cm-esnél. Az orr fekete, a bőre kékesfekete, kivétel a fehér pulik – az ő bőrük rózsaszín. A fehér puliknál a szem fekete, vagy sötétbarna, a többi színezetnél a szemek lehetnek kávébarnák. A puli szeme soha nem lehet világosbarna.

 

Marmagasság: Kanok: 41 – 46cm, Szukák: 36 – 41cm

 

Súly: Kanok: 11 – 16kg, Szukák: 9 -14kg

 

Szőrzete: A puli szőrzete igen egyedi és nagyon jellegzetes. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, a testén a kifejlett szőr a földig ér. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. E legelterjedtebb és legkedveltebb szőrzet mellett más típusok is ismertek – például az, amelynél az állat testét nemezes lapokká összeállt szőr borítja. A kiállításokon az ilyen lemezeket nem mindig tekintik előnyös vonásnak.

 

Ápolás: A pulikölykök rövid bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd „tincsesedni”. A puha aljszőrzet szálai összeakadnak a durvább tapintású, hosszabb fedőszőrzettel, és ez megindítja a tincsekké összeállás folyamatát. A magától kialakult tincseket kell évente kétszer korrigálni, például a hát és farok találkozásnál. A felnőtt puli sohasem hullatja a szőrét, és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell, viszont a szőrét gyakran vágni kell, hogy ne botoljon bele.

Híres emberek puli kutyái:

Puli 1

 

 

 

 

 

 

Ismertebb magyar puli-s történet:

httpv://www.youtube.com/watch?v=XDxFLFqsIIM&feature=share&list=PLtPC6EJ8pDgrRkxq5A7GFAgZxIGmE-DyX

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *