Palacsinta

Nem ismerek olyat, aki ne szeretné a palacsintát…Ti?

 

Én szeretem az édes töltelékkel is, a sóssal is de a csak simát is…

A Nagyi pofonegyszerűen készítette, a 3-4-5 alap-elven…

Azaz 3 tojás, 4 kanál liszt és 0.5 liter tej, majd olajban kisütöd mindkét oldalát… Próbáltam anno feldobva megfordítani… de hát nekem eddig még nem nagyon sikerült… a párom már igazi profi ebben  :wink:

Pali 1

 

Belevalók?

ÉDES:

Túrós (bár amikor kicsi voltam én mindig külön ettem… először a túrót, utánna tömtem magamba a palit, ne kérdezd meg, hogy miért… passz). Kakaós, diós (pl egy kis rummal, tetejére csokimáz… úgy mint a Gundell palija, azaz inkább Márai Sándor felesége Matzner Lola talált ki, ami ugye Hungarikummá vált), mákos, almás, körtés, málnás, kókuszos (bár ez nem magyar, de azért imádom… én úgy szoktam, hogy a kókuszreszeléket összekeverem egy kis porcukorral meg tejjel… isteni finom), lekváros, fahéjas, nutellás :whistle: …

SÓS:

Gombás, spenótos, sonkás, tengeri herkentyűs, darált húsos (híres ugye a Hortobágyi Húsos Pali), sajtos, káposztás, rakott (ami ismét magyar specialitás)…

És még sorolhatnám, hogy mennyi mindent lehet a palival csinálni…

Pali 2

 

És azt tudjátok, hogy honnan ered a palacsinta, hol volt először?

Akkor egy kis történelem:

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön (avagy bronzpajzson) sütötték. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt – hát nálunk nagyon hamar elfogy, nemhogy hosszabb ideig… mennyit süthettek vajon? – Szóval akkoriban nem is édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna-medencéjében… A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16.század végén írt szakácskönyvében olvasható.

Pali 4

Néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéshez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok  felhasználására.

Egy kis érdekesség, hogy 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna a súlya, és kb 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *