Our Games / Játékaink

Games / JátékokA game is structured playing, usually undertaken for enjoyment and sometimes used as an educational tool. Games are distinct from work, which is usually carried out for remuneration, and from art, which is more often an expression of aesthetic or ideological elements. However, the distinction is not clear-cut, and many games are also considered to be work (such as professional players of spectator sports/games) or art (such as jigsaw puzzles or games involving an artistic layout such as Mahjong, solitaire, or some video games). Key components of games are goals, rules, challenge, and interaction. Games generally involve mental or physical stimulation, and often both. Many games help develop practical skills, serve as a form of exercise, or otherwise perform an educational, simulational, or psychological role.

Attested as early as 2600 BC,games are a universal part of human experience and present in all cultures. The Royal Game of Ur, Senet, and Mancala are some of the oldest known games.

 

A játék nem komoly, nem „vérre megy”, a nem igaziság tartozik hozzá, ez valami jó, van értelme, hozzájárul az emberi léthez. Sokan értelmetlennek, nyereséggel nem járónak tekintik. Ezt szebben megfogalmazva: Öncélúnak nevezhetjük. Része a színlelés (például maga a szerepjáték), lehet tétje, valamint minden játék mutat valamilyen szabálykört, célja a boldoggá tétel is. Valójában még a legöncélúbbnak, legcéltalanabbnak tartott gyermekjátéknak is van haszna és célja, amint Jean Piaget és Susanna Millar rámutattak. Célja az exploráció, a kísérletezés és a felfedezés és ezáltal ismeretek és képességek megszerzése. Az emberiség számos nagy felfedezését a játéknak köszönheti.

Szabályok behatárolják a játékot (korlátolt a játék) – de nem kötelező csinálni, így ezt nem tekinthetjük kötelező érvényű szabályoknak. A szabályok irányítják a játékosokat, ám számos lehetőséget hagynak, melyeket a játékos szabadon választ.

Dichotómia (vagy-vagy gondolkodás) valamit vagy játéknak vagy nem játéknak titulálni, az átmenet folytonos. Minél inkább megkötik a játszó személy kezét a szabályok, tevékenységét annál kevésbé lehet játéknak nevezni. A másik végletet a gépiesség, a feltétel nélküli szabálykövetés jelenti, amikor valakinek semmilyen szabadsága, döntési lehetősége sincs, mert minden lépése elő van írva. A tranzakció-analízis által leírt pszichológiai játszmák, amelyek naponta azonos forgatókönyvvel ismétlődő jelenetek közel állnak e véglethez. A szabálybehatárolt játékokat helyesebb a játszma kategóriába sorolni.

A játékokat felnőttek is ugyanúgy játszhatják, mint a gyerekek.

 

OUR GAMES / JÁTÉKAINK:

JÁTÉK!!! Ki-Kicsoda!!!
Minden hétfőn egy rövid ismertetőt írunk le egy magyar irodalom jelentős alkotójáról. Nektek csak az a dolgotok, hogy kitaláljátok, hogy kiről is van szó…és a 100. magyar irodalom jelentős alkotója után ajándékot sorsolunk. MÉG MINDIG TART!!! Keress rá a FB oldalunkon… Jó szórakozást!!!

HÚSVÉTI JÁTÉK!!!
2013 Március 28 – Április 2 között, a zenetörténet 5 egyik jelentős magyar alkotójáról egy rövid ismertetőt írtunk le. Nektek csak az volt a dolgotok, hogy kitaláljátok, hogy kiről is van szó…és az 5 magyar zenetörténet jelentős alkotója után 5 HÚSVÉTI AJÁNDÉKOT sorsoltunk :biggrin: , mármint azok között akik jól tippeltek  :silly:
GRATULÁLUNK A NYERTESEKNEK!!!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *