MÜNCHEN, NÉMETORSZÁG 1972

121 nemzet 7134 sportolója vett részt a versenyeken.

A jó hangulatú sportizgalmakat szeptember 5-én hajnalban fegyverek zaja törte meg. A palesztin Fekete Szeptember terrorista szervezet tagjai túszul ejtettek az olimpiai faluban izraeli sportolókat, közben két sportolót megöltek. A túszok kiszabadításáért folytatott tárgyalásokat München rendőrparancsnoka vezette, a terroristák szabad elvonulást követeltek egy repülőgéppel. A fürstenfeldbrücki repülőtéren a német rendőrség mesterlövészei megpróbálkoztak a túszok kiszabadításával, a kitört lövöldözésben. A terroristák tizenegy túszt ejtettek, név szerint: David Mark Berger, Ze’ev Friedman, Joseph Gottfreund, Eliezer Halfin, Joseph Romano, André Spitzer, Amitsur Schapira, Kahat Schor, Mark Slavin, Jaakov Springer és Moshe Weinberg. Weinberg és Romano rögtön az akció elején halálosan megsérült, mindketten a helyszínen haltak bele a sérüléseikbe.

A NOB gyászszertartása után döntött: a játékokat folytatni kell. Szeptember 6-án folytatódtak a versenyek.

 

 

 

–       Hegedűs Csaba, birkózó a 100. magyar olimpiai aranyérmet gyűjtötte be. A kilencvenkilencedik aranyérem  a párbajtőr csapatgyőzelem, valaki kimondta a varázslatos szólamot: – Most jön a századik, most jön a századik… Az első kirobbanó sikert az 1971. évi világbajnokság hozta meg, ahová az ifjú Hegedűs Csabát  inkább csak “tanuljon, szerezzen tapasztalatott” jelszóval küldték ki… Münchenben a hátán cipelte a súlyos terhet: világbajnok, első esélyes! És a gondot: győzelmet elvárják Tőle, a verességet senki sem fogadná el. Olimpiai bajnok: Hegedűs Csaba, Magyarország… Körülölelték, lelkesen ünnepelték, de Hegedűs leintette a barátait: – Keserves győzelem volt! Tavaly csak bírkóznom kellett a világbajnokságon, ezúttal már taktikáznom is. Mit meg nem tanul az ember!

–       Vívásban két arany (egyéniben: Fenyvesi Csaba), négy ezüst és két bronzérmet nyertek a magyar versenyzők, dr. Bay Béla irányításával, neki ez már a hatodik olimpiája volt csapatvezetőként.

–       Öttusában négy szám után még a szovjet Borisz Onyiscsenko vezetett 82 ponttal, a futásban Balczó András közel egy perccel ért előbb célba és lett övé a bajnokság.

–       Harmincnégy éves volt, amikor München következett, Földi Imre negyedik olimpiája. Csak titokban mert abban reménykedni, talán most sikerül…
Az utolsó fogásnem következett, minden súlyemelő viadal csattanója a lökés. A magyar tábor halálos csendben figyelte az eseményeket. Földi ezt a számot 142,5kg-mal , az összetett versenyt pedig 377,5kg-os világcsúccsal fejezte be, és még nem érezhette magát olimpiai bajnoknak. Csetyin és Nassziri következett… Földi az öltözőben várta végig a két ellenfél kísérletét. Csetyinek nem ment a 150kg, Nasszirnek meg nem ment a 152,5kg. Földi Imre tehát megszerezte az olimpiai bajnokságot. Varjú Vili bldogan rohant érte az öltözőbe, és a hatalmas termetű atléta a vállán vitte Imrét a dobogóig.

–       Milyen volt az olimpiára készülő Gedó György? “Széplélek” volt a beceneve, vagy ahogyan a társai emlegették.1972 nyarának elején eltört  a bal keze ujja. A tört hüvelykujjú bal kezét gondosan kímélve, olyan munkába fogta a jobb kezét, hogy Adler Zsigmond kijelentette: “Képes lenne minden ellenfelét legyőzni anélkül, hogy a bal kezét ütésre lendítené, akárcsak egyszer is!” Aztán meggyógyult a bal ujj, és Gedó jóformája egyre magasabbra emelkedett. A 16 versenytárs közül az ausztrál Talbottal került szembe először. Majd Ivanov és a döntőben a KNDK bajnoka Gil U Kimmel állt szembe. A harmadik menetben záporoztak Gedó ütései, és egy bal csapott horogütéstől a földre bukott a koreai fiú. Ökölvívás, papírsúly, olimpiai bajnok: Gedó György

(Lukács György / Szepesi László: A magyar olimpiai aranyérmek története (1896-1992)

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *