MONTREÁL, KANADA 1976

A versenyeken 92 nemzet 6084 sportolója vett részt.

Az olimpiai költségvetés a duplájára emelkedett. 16 000 rendőr gondoskodott a biztonságról. Politikai okokból 22 afrikai ország bojkottálta a játékokat.

 

Az olimpián 178 sportoló képviselte Magyarországot. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Kamuti Jenő tőröző vitte.

 

 

 

–       Montrealban mindenki feszülten leste, ki töri meg elsőnek a jeget… Ki lesz az első magyar aranyérmes? Miután az öttusázók reményei elszálltak, a jégkorongmérkőzések színhelyén, a Fórumbban zajló tornaverseny ígérte az első magyar győztest. Magyar Zoltánt ünnepelte a közönség, de gyakorlatát megcsodálhatta az egész világon több mint másfél milliárd tv-néző azon a pénteki estén. Pelle István (1932) és Pataki Ferenc (1948) után újra olimpiai bajnoki címet nyert magyar férfiversenyző, ezúttal a lólengésben, és olyan biztonsággal, tökéletes kivitelben mutatta be gyakorlatát a má orsóvl nehezített, eddig is világhítű “Magyar-vándor”-ral, hogy egy pillanatra sem fért kétség a győzelméhez.

httpv://youtu.be/ndf2ISYNWVI

–       A legeredményesebb magyarországi sportoló, Tordasi Ildikó vívó egy arany- és egy bronzérmet nyert. Tordasi Ildikó (vagy máképpen, ahogyan az okmányai alapján hívják, és ahogyan az olimpián indult: Schwarczenberger) győzelmével a magyar női tőrvívás legszebb hagyományait folytatta.

–       A vér nem válik vízzé – ezt a mondást igazolta a montreáli olimpia férfi gerelyhajító száma. 1948-ban Londonban Németh Imre kalapácsvetésben szerzett aranyérmet, fia, Németh Miklós gerelyhajításban világcsúccsal győzött.

–       1952-ben és 1956-ban nyert aranyérmet ifjabb Szívós István édesapja, a fia ezen az olimpián követte édesapját az olimpiai bajnokok hallhatatlanságának útján.

–       Tizenhét… tizenhat… tizenöt… három… kettő… Éljen! – harsogták kórusban a Claude Robillard uszodában a boldog szurkolók, amikor véget ért a magyar – román mérkőzés. Magyarország vízilabdacsapata 12 év utan újra elnyerte az olimpiai bajnoki címet, immár hatodszor. A magyar vízilabda válogatott sikereiben nagy része van Gyarmati Dezsőnek. Amióta 1972-ben átvette a szövetségi kapitányi tisztet, 1973-ban Belgrádban a világbajnokságon, 1974-ben az Európa-bajnokságon arany- , 1975-ben Caliban a VB-n ezüstérmet szerzett az együttes, s (az olimpiák történetében hatodszor) Montreálban olimpiai bajnok lett. 1979-ben a csapat elnyerte a Világ Kupát.

(Lukács György / Szepesi László: A magyar olimpiai aranyérmek története (1896-1992)

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *