Magyar vizsla

EredeteA rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes vadászok voltak, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során, de a legkorábbi ábrázolása a 1100 és 1120 között készültek. Az elmúlt idők folyamán számos más kutyával is keresztezték. Elsősorban angol sárga vizslákkal de többek között német pointerek és különféle kopók is részt vettek a fajta kialakításában.1920-ban kezdődött meg a fajta törzskönyvezése és 1928-ban készült el a standardja A hivatalos FCI bejegyzésére a magyar vizsla fajtának 1935-ben került sor. Ma már nem tartozik a veszélyeztetett fajták közé.

 

 

Rövidszőrű magyar vizsla. Középnagy, elegáns megjelenésű sárga, rövid szőrű mindenes vadászkutya. Inkább könnyed felépítésű, száraz, szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. Mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jól kell vadásznia mezőn, erdőben és vízen. Jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás, a kiváló elhozási hajlam, a csapakövetési készség és a vízszeretet.

TermészeteKaraktere élénk, barátságos kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Alapvető tulajdonsága a kiemelkedő kapcsolattartási készség. A durva bánásmódot nehezen viseli el. Alapvetően nem lehet agresszív, és sohasem lehet félénk. Bár eredendően vadászkutya, kifejezetten nagy mozgásigénnyel, természete révén lakásban, kedvtelésből is könnyen tartható.

Szín: Vörösesbarna, mély sötét zsemle sárga, de mindig egyszínű. Kis kiterjedésű fehér foltok a mellkason és a lábvégeken megengedettek.

 

Marmagasság: Kanok 56-61 cm, szukák 52-57 cm
Súly: 19-24 kg

  • Angol elnevezés: Hungarian short-haired pointing dog
  • Német elnevezés: Kurzhaariger Ungarischer Vorstehhund
  • Francia elnevezés: Braque hongrois ŕ poil court
  • Spanyol elnevezés: Braco húngaro de pelo corto

 

ÁpolásA magyar vizsla rövid szőrzete miatt kevés ápolásra szorul. Vedlési időszakban kopókesztyűvel könnyen távolíthatóak el az elhalt szőrszálak. Karmainak megfelelő hosszára mindig ügyeljünk.

Ismertebb magyar vizsla: “Frakk, a macskák réme – Vegyünk neki labdát”  :biggrin:

httpv://youtu.be/J7RohaBRYA4

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *