LOS ANGELES, USA, 1932

1932-ben ismét tengeren túli városban, Los Angelesben gyűltek össze a földkerekség olimpiásai.

Az olimpiai eszmét remekül szolgálta az olimpiai elnökének, Garlandnak javaslatára épített olimpiai falu. Különböző nemzetíségű, a világ más-más sarkából való versenyzők nap-nap után  együtt voltak,  együtt készültek versenyükre, közben megszerették egymást és meleg bartság fejlődött ki még azok között is, akik egymás nyelvét csak törve beszélték.

A magyar sport nagy gondal készült a tengeren túli világversenyre. Az olimpiai válogató bizottság 47 versenyzőt talált érdemesnek a kiküldetésre.

 

–       Remecz Józseftől bajnoki eredményt is lehetett volna várni a diszkozvetében, de még a döntőbe sem tudott bejutni.
–       Tornászaink ezúttal igen kitettek magukért. Nagymestere volt sportjának Pelle István, aki két számban is maga mögött hagyta a világ legjobbjait, de még két értékes helyezésével is elismerést szerzett magának.
–       Végre vizilabdázóink is megszerezték az olimpiai babárt. Nagy fölénnyel verték mg valamennyi ellenfelüket.
–       Vívócsapatunk valósággal lagázolta elleneleit és még a nagyszerű olasz együttes ellen is 14:2 arányú győzelmet aratott. Pillér György az egyéniben is remekelt.
–       Los Angelesben Énekes Istvánt avatták öklész-bajnokká.
–       A céllövészetben a magyar versenyző: Baráth Lemberkovits Antal 10 lövése volt 10-es. A baj csak az volt, hogy az utólsót szomszédja céltáblájába eresztette. Ha a magáéba megy, az olimpiai bajnokká koszorúzták volna.

Olimpiai sikereink tovább gyarapodtak és ezúttal immár 6 első, 6 második és 6 harmadik hely jutalmazta versenyzőink szorgalmát és tudását.
(Dr. Mező Ferenc – Az újkori olimpia)

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *