Fejős Éva

Nívódíjas TV-filmsorozat (Családban marad 1999) készítője valamint 2003-ban Minőségi Újságírói díjat nyert és aki elmeséli, miért is Bangkok Bangkok…

Valahol a felhők felett olvastam bele először egy Fejős Éva regénybe…
amit a nővéremtől kaptam a szülinapomra. Oda illő volt a könyv, már maga a cím miatt is… Bangkok tranzit
Nem ismertem, de oda tartottam…

 

Bangkok

Ölelő, forró, egzotikus város, ahol a múlt és a jövő összekapcsolódik, és ahol bármi megtörténhet… és meg is történik. Hét ember sorsa keresztezi egymást ebben a metropolisban. Hét ember, hét kereső, akiknek ez a város talán az utolsó állomás.
Vagy az első egy új élet felé?

És ez már 4 éve volt. Négy éve, hogy megjelent az első regénye mely szórakoztat, pergős és könnyen olvasható olvasmány. Azóta megismertetett minket a Csajokkal a Vénuszon(Csajok – Vénuszlakók Mindennapjai), Epret ettünk Reggelire (Eper reggelire – Hotel Bali 2), bemutatta Dalma-t, elvitt minket Balira (ami a kedvencem, maga Bali is – Hotel Bali), Mexikóba (A mexikoi), Londonba (Hello London), Kubába (Cuba Libre), Karácsonykor New Yorkba (Karácsony New Yorkban)… és most, elvisz minket, hogy töltsük a nyarat a Karib szigeteken (Karibi Nyár)

Bár én a Karib szigetek helyett Tiszafüreden, Magyarországon, Európában kötöttem ki ahol Évának olvasótalálkozót szerveztek.
Örömmel nyugtáztam, hogy az ott látott olvasók között nem csak Vénusz-i Csajok voltak :happy: , voltak a Marsról is…

És akkor megjött az Éva. Ledobta az ArmaniJeans AcidGreen színű táskáját a szék mögé a szinpadon majd beült az olvasói közé középre.
Kezdődhet a show  :biggrin:

 

 

 

 

 

 

‘MAI PEN RAI’ / ไม่เป็นไร / Rá se ránts!

Hello Éva  :biggrin:

Múlt évben végre az álomból valóság lett. Mesélj erről valamit:
“Igen, valóra vált az álmom…

Télen 5 hónapot töltöttem Thaiföldön és térségében Dél Kelet Ázsiában (amikor megláttam a Fejős Éva Facebook oldalán a Szingapúr-i képet amin az új Kert az ezüst és arany Supertrees látható akkor jött az ötlet, hogy találkozzak az Évával és kikérdezzem egy kicsit szerk ).

Amiből egy könyv is készült. Nem a tőlem megszokott regény, vagyis nem fikció, hanem egy kicsit riportos is, teret engedve az újságírói énemnek is… Találkozásokról, naplementékről, ázsiai sorsokról szól majd, illetve arról, hogy mindezt én hogyan láttam.

Szeretlek, Bangkok a címe és ez év (2012)Szeptemberében jelent meg.

 

 

 

 

Valamit tanultál-e az ottani kultúrából, gondolkodásból, életszemléletből?
Mai pen Rai…

És ez mit is jelent?
mai pen rai” vagyis: „rá se ránts!” ?

“Csak a fontos dolgokkal foglalkozni es azok közül is azokkal amiken lehet változtatni.”

Neked mit jelent?
“Egy új fontossági sorrend alakult ki az életemben, és meghoztam halogatott, de fontos döntéseket.”

Mesélj Bangkokról :
A kedvenc városom. Rengetegszer jártam itt. Imádom a Chao Phraya folyót, szeretem a Khao San Road-ot, a kedvenc haléttermem a Patpont közelében van. Nagyon kedvelem a thaiok életfelfogását, az évek során több thai ismerősre is szert tettem, barátságok alakultak ki köztünk néhány thai családdal. Szeretem a cölöpházakat, de a város felhőkarcolóit is. Bangkok furcsa arcait is láttam már. Egyszer például riportúton is jártam a városban. Akkor ismertem meg többek közt doktor Thep Vechavisitet egy plasztikai sebészt, aki nemcsak “hagyományos” esztétikai plasztikai sebészeti beavatkozásokat végez, hanem nagyon sok transzszexuális páciense is van, akiken nemátalakító műtétet végez, ráadásul altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben. A hazai higiéniai viszonyoknak biztosan nem felelne meg a rendelője, azonban nagyon gyorsan dolgozik, és – ahogy laikusként meg lehet ítélni – meglehetősen ügyesen. Azért nem ajánlottam később a cikksorozatomban, hogy bárki is hozzá menjen Európából, pont a higiénés viszonyok miatt.

(2009 Decemberétől, aki szeretné megváltoztatni a nemét Thaiföldön, annak legalább 1 éven keresztül nőként kell élnie, női hormonokról szóló oktatáson kell résztvennie valamint 2 pszichiáteri igazoláshoz kell jutnia. Szerk.)

De jártam egy elefántotthonban is, ahol nyugdíjas, depressziós és olyan elefántoknak biztosítanak nyugodt életet, olyan példányoknak, akiket valamilyen dolog fogtán kiraktak az „erdőbe„, akik már nem hoztak hasznot a gazdának…

És hát Bangkokban játszódik a Bangkok tranzit is… az első könyvem…”

Mondj pár szót a könyveidről:
“a Karibi Nyárt Bangkokban írtam. Ez a regény a boldogság kereséséről, az odavezető útról szól, központi szerepet kap benne egy – általam kitalált – karibi legenda az állítólagos boldogságszigetről. Magyar utasok is vannak a Pearl of the Caribbean nevű hajón, amely San Juanból indul útnak, és két hétig hajózik a karibi szigetek között. Több régi főhősömet is visszahozom benne egy-egy villanás vagy epizód erejéig, de az új hőseimet is megkedveltem: Ladányi Nikit, a szabadúszó újságírót, aki egyáltalán nem nagy örömmel vesz részt a karibi utazáson, illetve Leonorát, egy San Juan-I bár tulajdonosát, aki egyre gyanakvóbb azzal a férfivel kapcsolatban, akit szeret… És van még jó néhány szereplőm…

(és akkor Éva mesélni kezd, hogy hogy is kezdődött a könyv… de gondolom Te nem szeretnék itt megtudni… de azt elmondom, hogy van egy hősnő aki 1899-ből bukkan elő :wink: )

A Karácsony New Yorkban… amikor elkezdtem írni, belebújhattam egy 70 éves rocksztár és egy 17 éves kamasz srác bőrébe… nagyon szórakoztató volt megírni ezt a regényt.

Cuba Libre: Imádtam. Mindvégig éreztem Kuba hangulatát, illatát, magam előtt láttam a táncosokat, amikor írtam. Egyik hősnőjét, Dalmát később visszahoztam egy másik regényben, illetve róla írtam a Dalma című kisregényemet.

Hotel Bali: Ez a szerelem regénye. Talán ezért is játszódik a szerelem szigetén jó néhány fejezete… Érzelmes könyv, ez az egyetlen “szerelmesregényem”, az összes többi nem a szerelem körül forog.

Magánéletedről egy pár szót, ha lehet?

“Nem szeret szerepelni, de a Párom orvos, imád utazni, kiegészítjük egymást egy csomó mindenben, nagyon jó, hogy egymásra találtunk :wub: ”

Akkor beszéljünk valami másról. Szépítkezési tippjeid?
Haj, Smink, Kedvenc márka, Ruha?

„Például Ázsiában annyira jó volt, mert tudod hullámos a hajam és a semmit nem kellett csinálnom a hajammal a magas páratartalom miatt.
Most sajnos be kell szárítatnom…
Haj tippem: Ázsiában kellene élni… :biggrin: ”

Kedvenc Márkáim:

A bangkoki márkajelzés nélküli, vagy helyi márkás termékeket (ruhaneműben és szandálban) nagyon szeretem. Imádom a bangkoki színes vászontáskákat is. Ha nagy márkáról van szó: minden földrészen szeretek bemenni a Gucci-ba

Kedvenc színed, színeid?
“Talán a lila…
De attól függetlenül a zöldet és a sárgát is szeretem…
(Balázs közbeszól, hogy még a narancssárga, rózsaszín is a kedvence az Évinek)
Nagyon szeretem a színeket…
Feketét, szürkét, barnát nem, bár a feketét fel lehet dobni, de barna ruhám nincs is…”

(és akkor Évára nézek és elmosolyog, mert szinte az összes színt amit felsorolt majd mind rajta)

 Melyik az az ország ahol tudnál élni és miért?
“Bangkok (Thaiföld) jó volt ott élni, de amúgy bárhol Dél Kelet Ázsiában…

De ha bezárnának valahová és sohatöbbé nem jöhetnék ki onnan az Olaszország lenne…”

További terveid?

“Már a téli regényem készülőben… ami Olaszországban fog játszódni… Visszatér a Karibi Nyárban megismert újságíró lány, mert az élete tele van rejtélyekkel…
Már a címe is meg van:

Térden állva jövök hozzád (ez vajon egy leánykérés lesz? szerk.)

 

khaaw hai ch:ok dee / ขอให้โชคดี / Sok sikert   :smile:

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *