ATLANTA, USA 1996

Az 1996. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXVI. nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény volt, melyet 1996. július 19. és augusztus 4. között rendeztek meg Atlantában (Georgia állam, Egyesült Államok). Meglepetés volt a helyszín kijelölése, mert 1996 az újkori olimpiai játékok kezdetének 100. évfordulója volt. 1990 őszén Tokióban a hat jelölt – Athén, Belgrád, Manchester, Melbourne, Toronto és Atlanta[2] – közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mégsem az esélyes görög fővárosnak ítélte a rendezést.

 

A zárónapi beszédében Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke ironikusan „különleges játékok”-nak minősítette a szervezési hibák miatt az olimpiát. Már a nyitóünnepség is négy órás késéssel kezdődött, utána a közel 10 ezer sportolót egyetlen szűk kapun akarták a buszokhoz engedni, hogy az olimpiai faluba visszatérhessenek. A buszok kis száma miatt sok versenyző csak hajnalban ért haza. Atlanta a CNN hírtelevízió központja is, ennek ellenére a játékok ideje alatt végig zavarok voltak a számítógépes hálózatokban. Az olimpia biztonságát a FBI ügyelte, és bár minden sportoló és kísérő ujjlenyomatát rögzítették, mégis pokolgépes merénylet történt az Olimpiai parkban, de a tetteseket nem találták meg.

A rendezési hibák ellenére mégis nagyszerű eredmények születtek a versenyeken, jó példája ennek Carl Lewis amerikai atléta, aki már a negyedik bajnoki címét szerezte távolugrásban (1984, 1988, 1992, 1996), és összességében kilenc olimpiai aranyat nyert. A magyar Egerszegi Krisztina pedig harmadszor védte meg bajnoki címét 200 méteres hátúszásban.

Magyarország a játékokon 24 sportágban 212 sportolóval képviseltette magát, akik összesen 21 érmet szereztek.

httpv://youtu.be/40AE-LB7XfE

–       Az olimpián 200 gyorson a 20., 200 pillangón 9. lett. 200 vegyesen hetedikként jutott a döntőbe, ahol az egyes pályát kapta. A döntőben egyéni csúccsal és olimpiai rekorddal megszerezte a bajnoki címet. Czene Attila.
httpv://youtu.be/DG1rxLPsr0Q

–       Az atlantai olimpián 400 méter vegyesen a selejtezőben a legjobb időt úszta, de a döntőbeli teljesítménye a bronzéremre volt elég. A vegyesváltóval 11. lett. Ebben a versenyszámban úszott ideje elegendő lett volna a 100 méter hát első helyéhez. A 200 hát selejtezőjében is az első időt úszta, majd a döntőben fölényes győzelemmel szerezte meg az olimpiai aranyat. Egerszegi az egyetlen női úszó, aki öt egyéni olimpiai aranyérmet szerzett. (Amy van Dyken és Kristin Otto 6-6 aranyából 2 illetve 4 egyéni érem) Dawn Fraser után ő a második úszónő, aki háromszor nyert ugyanabban a versenyszámban, a 200 m-es hátúszásban. Az olimpia után visszavonult a versenysporttól. Az év végén ismét a legjobb magyar sportolónő lett. httpv://youtu.be/EEqoiH5aqEE

–       Horvath Csaba, Kolonics György minimális különbséggel ugyan – 0,036 másodperccel -, de megnyerték az 1996-os atlantai olimpiát, amelyen 1000 méteren még egy bronzérmet is átvehettek.

httpv://youtu.be/D9ZiCMpnLHk

Kolonics György  váratlanul, edzés közben halt meg, valószínűleg szívmegállás miatt, 2008. július 15-én, 24 nappal a 2008-as nyári olimpia előtt. A párosban ezért Kozmann Györggyel Kiss Tamás indult. Az olimpián minden magyar kajak-kenus gyászszalagot viselt, és végül c2 1000m-en egy bronzérmet ért el a Kozmann-Kiss páros Koló emlékére. A 2008 decemberében nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal szívfél heveny elégtelensége volt a halál oka.

–       Kiss Balázs az olimpián, a selejtezőben első érvényes kísérletével teljesítette a kvalifikációs szintet és harmadikként bekerült a döntőbe. A fináléban Kiss az első sorozat után az élre állt 79,28 méterrel. A következő körben Heinz Weiss ugyan két centivel megelőzte, de a magyar versenyző is javított (80,50 m) majd a harmadik kísérletére elért 81,24 métert ért el. A 4. és az 5. szériában nem volt az első helyre veszélyes kísérlet. A 8. helyen álló amerikai Lance Deal utolsó dobására 81,12 métert ért el, amely igen veszélyes volt a magyar elsőségre. De Kiss Balázs megszerezte a magyar atlétika 9. olimpiai aranyérmét. Az olimpia után a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

httpv://youtu.be/KsQZLXu1gqY

–       Kovács István, 54kg, Remek ökölvívó, Koko – Mesa, 14:7

httpv://youtu.be/9QNKM4NZdmo

httpv://youtu.be/RH02ZAyUOi0

–       Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok magyar kajakozó. az atlantai olimpián egyesben aranyérmes, párosban negyedik lett.

httpv://youtu.be/N3R7aKj6fwc

–       Rózsa Norbert mellúszó. Három egymást követő olimpiai játékokon képviselte Magyarországot. Először az 1992. évi nyári olimpiai játékokon Barcelonában nyert ezüstérmet 100 és 200 méter mellúszásban. Négy évvel később, az 1996. évi nyári olimpiai játékokon Atlantában olimpiai bajnok lett 200 méter mellen. Olimpiai sikerein kívül világbajnokságon és Európa-bajnokságon is sikerült győznie. A valaha volt egyik legsikeresebb mellúszó a világon.

httpv://youtu.be/w-hPqHpuYaA

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *