A MOGYORÓDI HUNGARORING

1986. augusztus 10-én felavatták a Forma 1 versenysorozat történetének első és azóta is egyetlen kelet-európai pályáját. A Hungaroringen megrendezett Magyar Nagydíj a motorsport rajongói számára maga volt a megtestesült álom, amelynek megvalósulása korábban lehetetlennek tűnt.

KELET-EURÓPA ELSŐ FORMA-1 PÁLYÁJA

Bernie Ecclestone, a FIA elnöke a nyugat-kelet kapcsolatok javulásának légkörében és annak elősegítése érdekében már a nyolcvanas évek elején Forma-1 versenyt szeretett volna rendezni valahol a vasfüggöny mögött. Szóba került Kína, a Szovjetunió és Jugoszlávia is, majd 1983-ban Magyarországra hívták őt barátai, Rohonyi Tamás és Frank Tamás. Eredményesen lobbiztak a magyarországi helyszín mellett, a végül a FIA hazánk mellett döntött.

A pálya lehetséges helyszínéül a Városliget és a népliget is szóba került, a végső döntés azonban Mogyoródra esett.

1985-ben megkötötték a szerződést, és erőltetett tempóban hozzákezdtek a pálya megépítéséhez. A tervezést Papp István és Gulácsi Ferenc végezték, akik a legkorszerűbb számítógépes technikát hívták segíségül. A 4014 méteres pályát 1985. Október 1-én kezdték el építeni, majd rekord idő, mindössze 8 hónap alatt készültek el a kivitelezéssel.

A megnyitót 1986. Március 24-én a Drapál János emlékversennyel ünnepelték, augusztus 10-én pedig
csaknem 200 000 néző jelenlétében megtartották az első Forma-1 magyar futamot.

A versenyt a brazil Nelson Piquet nyerte honfitársa, Ayrton Senna és a brit Nigel Mansell előtt.

A Hungaroringet azóta kétszer építették át, 1989-ben és 2003-ban, így a pálya hossza 4381 méterre módosult. A Forma-1 versenyeken kívül két íyben, 1989-ben és 1992-ben motorkerákpár-világbajnokságot is rendeztek  a mogyoródi pályán. Megnyitása óta minden évben megrendezik a Forma-1 Magyar Nagydíjat, s az augusztusi versenyek ma már a magyar sportturizmus zászlóshajójának számítanak, hiszen külföldi szurkolók tízezrei érkeznek ilyenkor hazánkba.

Az elmúlt húszon év során a Forma-1 kiválóságai szinte kivétel nélkül arattak futamgyőzelmeket Mogyoródon: Ayrton Senna három ízben diadalmaskodott, Mika Hakkinen, Jacques Villenuve és Damon Hill két ízben léphettek fel a dobogó legfelső fokára, Michael Schumacher pedig összesen négy alkalommal vehette át a futamgyőzelemért járó kupát.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *