A betyár Robin Hood

A betyárok tulajdonképp egy régi, bár kényszerű hagyományt folytattak, amely még a kurucokat megelőző időkben, a XVII században alakult ki.

A szegény, de fiatal és erős férfiak megszöktek a jobbágyi sorból, végvári katonának álltak, nemegyszer rablóvá züllöttek, majd az egész társadalommal szembefordulva, bűnőzésből éltek. A XIX században romantikus dicsfény is övezte őket, hisz gyakran országot eluraló idegen hatalom, az osztrákok ellen is fegyvert emeltek. Bevették magukat az erdőbe (tisztára úgy mint Robin Hood és társai), társakat kerestek és találtak, egyik napról a másikra éltek.

A BETYÁROK (csak tudnám miért van minden betyárnak bajusza???)

Nem törtek Robin Hood-i babérokra;  amit a gazdagoktól elvettek, nem osztogatták ám szét a szegények között, sokszor inkább elmúlatták, önmagukra fordították…

Társaik gyakran cserélődtek, a legtöbbször azért, mert a hatalom fegyveresei: hajdúk, pandúrok, csendőrők, katonák végeztek velük. Elfogás esetén egy betyárra, pláne ha ismertebb volt már egy környéken vagy akár az országban, halál vagy több évtizedes börtön várt (milyen lehetett akkor tájt egy ilyen börtön vajon?)

Sobri_JóskaSobri Jóska a híres betyár például a börtönben tanult meg írni –olvasni, és elsajátított némi modort is. Ez utóbbinak rögtön hasznát is vette, mert elszerette a foglár feleségét, aki megszöktette.

Sobri rablásokból élt, és annyira híres lett, hogy messzi környékről jöttek hozzá jelentkezők. Cinkosaival olykor egészen vakmerő akciókat is sikerrel hajtott végre, ami ismét csak növelte hírnevét és népszerűségét. Sobrit végül 27 éves korában elfogták és kivégezték.

httpv://www.youtube.com/watch?v=984moDXeO8I&feature=share&list=PLtPC6EJ8pDgqGNbsdUXqeEmRqbVVHh9wU

 

A másik, még híresebb betyár, akiről tuti hogy nagyon sokan hallottak (és még a róla készült filmet is Oszter Sándorral megnéztük vagy 20x, jaj de nagyon tetszett nekem az a betyár :heart:)… httpv://youtu.be/GTc8axC_h_U

Rózsa Sándor

Rózsa Sándor, aki szintén nemzetközi hírnevet is szerzett.

Ez az ember kezdetektől  nagyban játszott: ha kellett, habozás nélkül gyilkolt is, méghozzá rendőrőket, amit a hatalom persze nem nézett jó szemmel, és olykor valóságos hajtóvadászatott rendezett Rózsa után.

 

 

 

1848-ban a már híres betyár 150 emberével jelentkezett a hatóságoknál, mondván: ők is harcolni akarnak a magyar szabadságért.

A túlerővel küzdő fiatal magyar forradalmi sereg szívesen be is fogadta a „szabadcsapatot”, és annak „katonái” karikás ostorral és más szokatlan fegyverrel harcoltak. A betyároknak azonban nem volt erőssége a katonai fegyelem, és minduntalan konfliktusba keveredtek a többi alakulattal, valamint a civil lakossággal, így végül feloszlott a társaság. A forradalom leverése után a hatóság más nem csak mint rablógyilkost, de mint politikai ellenfelet is köröztette Rózsát.

Rózsa S 1Éppen akkor, amikor már visszavonult a rablómesterségtől, álnéven megnősült és csikósként dolgozott. A kezdeti kudarc láttán a hatóság vérdíjat fokozatosan emelte, és amikor az már egy kisebb vagyont ért, egy közeli rokona adta fel a volt betyárt.

Rózsa S börtön cellája1859-ben ő is a Kufstein várába került, més magyar hazafiak közé.

 

A betyárvezért idegen turistáknak mint nevezetességet mutogatták a börtönben, ami számára nagyon megalázó volt.

 

Kilenc évet kellett várnia az amnesztiára, ezalatt fizikai munkát végzett, és szenttül elhatározta, hogy többé nem fog letérni a becsületes útról. Ám szabadulása után sehol sem adtak neki munkát, és ha nem akart éhen halni,  hát kénytelen volt újra összehozni régi bandáját.

A betyárok szerves részei lettek a népi folklórnak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EudRBy6k4Zc&feature=share&list=PL73E08CA42E65A25C

Dalokat szerzettek róluk, ott voltak a népköltészetben és a népművészeti termékeken. Az emberek még sokáig emlegették őket nem is titkolt nosztalgiával, mint egykor volt bátor, bár nem egészen makulátlan férfiakat, akik sok borsot törtek az idegen hatalom orra alá.

 

És egy jó “Betjáros” show Hofi Gézától:

httpv://www.youtube.com/watch?v=6Bjf9RYO_dc&feature=share&list=PLtPC6EJ8pDgrGVBEuLLUcbGwkQ2Wh3kX7

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *